Kendime Uygun Arabayı Nasıl Seçerim?

Kendime Uygun Arabayı Nasıl Seçerim?

Araba almayı düşünüyorsunuz ancak hangi aracı alacağınıza karar veremediniz mi? Size yardımcı olacağını düşündüğümüz başlıkları bir araya getirdik.

Kendime en uygun aracı nasıl seçerim?

Görünüm

Bir aracı almadan önce hatta o araçla ilgilenmeden önce ilk bakılması gereken tabi ki aracın görünümü. Araç ilk görüşte sizi cezbediyorsa aşağıda sayacağımız özelliklere geçebilirsiniz. Ancak aracı gördüğünüzde içiniz kıpır kıpır olmuyorsa özelliklerine bakmanıza da pek gerek kalmıyor bizce.

Güvenlik

Eğer güvenlik benim için vazgeçilmez diyorsanız alacağınız aracın Euro/NCap Testindeki performansına bakmanızda fayda var. Günümüzdeki birçok tanınmış markanın ürettiği modeller bu testten 5 yıldız alıyor. Dolayısıyla temel güvenlik paketleri hepsinde mevcut. Ama siz aracım Volvo gibi olsun neredeyse ölümlü kazası olmasın diyorsanız ayrıntılı inceleme yaparak üst düzey güvenlik sistemlerinin olup olmadığına bakmanızda yarar var.

Sürat/Hızlanma

Yeşil ışığı görünce önümde hiçbir arabayı görmek istemiyorum diyorsanız torku yüksek araçlar tam size göre. Bazı araçların motor gücü yüksek olsa da hızlanmaları yavaş olabilir. Bunun nedeni torklarının düşük olmasıdır. Otomatik ya da düz vites fark etmez alacağınız araçta 200 tork ve yukarısı varsa hızlanma korkunuz olmasın.

Yakıt

Ne kadar hız o kadar yakıt. Benim için yakıt önemli diyorsanız aracınızın hızlanması çok iyi olsa bile gaza çok yüklenmemeli, ani hızlanma ve yavaşlamadan sakınmalısınız. Tabi bu kullanırken dikkat edeceğiniz bir nokta. Almadan önce de aracın fabrika çıkışı yakıt verilerine göz atmalı en az 1 litre daha çok tüketeceğini hesaba katmalısınız. Çünkü fabrika verileri gerçek yol koşullarından ziyade camlar ve klima kapalı, yer ve havadan kaynaklı sürtünmelerin olmadığı ortamlarda yapılabiliyor.

Aksesuar

Aracınızda olması gerektiğini düşündüğünüz aksesuar veya donanımı alacağınız modelin paket seçeneklerine bakarak belirleyebilirsiniz. Bazı firmalar günümüz teknolojisinin geldiği noktaya gözlerini kapatıp hala park sensörü, hız sabitleyici gibi temel donanımları bile ekstra sayabiliyor. Halbuki bir aracın lastiği nasıl ki temel bir bileşen artık park sensörü ya da geri görüş kameraları zaten olması gereken aksesuarlar.

Sürüş Konforu

Yukarıdaki maddelerden geçer not alan bir araç artık test sürüşünü hak ediyor demektir. Yetkili bayide ya da araca sahip olan bir arkadaşınızda bu sürüşü yaparsanız içinizin ısınıp ısınmadığına karar vermiş olursunuz. Test sürüşünde ani hızlanma ve yavaşlama yapmanız, süratli ve yavaş kullanmanız önerilir. Böylece aracın limitlerini zorlayarak performansını daha iyi görmüş olursunuz.

Yorumlar

Sinan Gözcü
özellikkle son zamanlarda araç almak için sıkı bir araştırma yapıyorum. Aklımda yeni Peugeot 508 var. Yeni Peugeot 508'in en çok en çok etkileyen yanı ise güvenlik özellikleri ve şık görünüşü. Aracın güvenlik özellikleri enfes. İnsana huzur veriyor

Daha Fazlası