EKSPERTİZ YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ.
Araç almak istiyorsunuz. Ama aklınızda bir sürü soru işareti mi var ?
Gelin bu soruları bir bütün halinde inceleyelim.
DEĞİŞENİ VAR MI? Makine ile kontrol harici aracın servisinden ve tramer kayıtlarından mutlaka kaza kaydı kontrol edilmelidir. Usta tarafından göz ile kontrol edilmeli, megesler( kapı bitimleri) ,birleşim noktaları , fitil altlarında kaynak ve birleştirme var mı bakılmalıdır.
BOYASI VAR MI? Teknoloji çok ilerlese de makine ile bakıldığı zaman bazen mikron kalınlıkları marka ve modellerde değişiklik gösterir. Makine ile kontrolün yanı sıra iyi bir usta boyada ki usta hatalarını, Zımpara çiziklerini, Boya damarı uyumsuzluklarını bir çırpıda görebilir. Orijinal çıkma parça değişenlerini boya makinesi ile anlamak mümkün değildir.
İŞLEM GÖREN PARÇA VAR MI? Mikron değeri makinede 110 normal çıkan araba için örneğin 200 ve daha üstü bir mikron değeri alınıyorsa muhtemelen bu parçada düzeltme ve macunlama işlemi yapılmış demektir. Macunun kalınlığı aslında düzeltmeninde miktarı için yol göstericidir.
AİRBAG PATLAMIŞ MI? Aracın hava yastığı patlamışsa ve yerine düzgün yerleştirilmemişse ikinci bir kazada hayat kurtaracak olan bir hava yastığı hayatınızı kaybetmeye sebep olabilir. Airbag patlayan araçlarda genelde torpido ya kaplama yapılır ya da tadilat yapılıp boyanır. Aynı zamanda araç beyninde airbag aktif durumda olup olmadığı da sigortalarından kontrol edilmelidir.
KM İLE OYNANMIŞ MI? Doğrusunu söylemek gerekirse evraklar ve TUVTürk üzerinden km bilgisi kontrolü yeterli değildir. Genelde bu işi yapan kişiler önce km düşürüp sonra muayene ve servis bakımına girmektedir. KM oynanan araç sahibi bu konularda açık bırakmamışsa, kaza kaydında, detay sorgusunda km bilgisi kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Tramer sorgusunda değişen parçalar ve tarihlerle gelmektedir. Yani aracın kaza yaptığındaki Km’si bellidir.Bunun yanı sıra kronik sorunlar hariç direksiyon koltuk ve pedal durumundan bilinçli bir usta km ile ilgili fikir sahibi olacaktır.
BAKIMLARI SERVİSTEMİ YAPILMIŞ? Mümkünse aracı kendi servisinde ekspertiz yaptırın ve km bilgilerinin hangi bakımında hangi işlemler yapıldığına dair dökümlerini mutlaka isteyin. Bazı kişiler sadece bakım adı altında yağ değişimi yaparak aracını servis bakımlı gibi göstermektedir.
BÜYÜK BİR KAZASI VAR MI? Makinelerden çok bunu aracı test sürüşüne çıkacak olan usta anlayabilir. Aracın duruşundan ve yoldaki gidişinden deneyimli bir ustanın bunu anlamaması imkansızdır. Aldığınız araca mutlaka test sürüşü yapılmasını isteyin.
ŞASİ YA DA ALT TAKIMDA DARBESİ VAR MI? Çoğu büyük kazada aracın iskeleti pozisyonunda ki şasi de eğilme bükülme ve darbe olmaktadır. Aldığınız aracın şasisini mutlaka ustaya kontrol ettirin.
YANAL KAYMA Ön arka dingillerdeki teo açıları yani ROT ayarlarının düzgünlüğü yada aracın düz bir şeklide yol alması, büyük kaza geçiren araçların anlaşılması açısından önemlidir.
DYNO TESTİ(ARACIN GÜÇ VE TORK DEĞERLERİNİN ÖLÇÜMÜ) Bu test ile motorun ürettiği gücün ne kadarının tekerleklere aktarıldığı ve ne kadar güç kaybı olduğu, motor veriminin ne durumda olduğu ile ilgili bilgi sahibi olunur. Motorun % olarak kalan ömrü ve verimini anlamanıza yardımcı olur.
FREN VE SÜSPANSİYON TESTİ- Buda araç alırken olmazsa olmaz testler arasındadır. Aracın balataları frenleri mutlaka kontrol ettirilmeli. Süspansiyon testinde ise amortisör ömrü ile ilgili bilgi alırsınız aracın masraf çıkarma durumu ve konforuyla ilgili bilgi sahibi olursunuz.