İkinci El Alırken Nelere Bakılır? 2. El Otomobil Almanın Püf Noktaları Nelerdir?

İkinci El Alırken Nelere Bakılır? 2. El Otomobil Almanın Püf Noktaları Nelerdir?

İkinci El Alırken Nelere Dikkat etmeliyim? 2. El Otomobil Almanın Püf Noktaları Nelerdir? Hangi sorguları yaptırmalıyım , Alacağım arabanın nerelerine baktırmalıyım?

İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyim?

Otomobil satın almak, beğeni ve tercihler bir yana dursun teknik bakımdan yeterli ve ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek niteliklere sahip bir araç alma noktasında bazı riskleri barındırır.

  • Aracın daha önce ağır kazaları karışıp karışmadığı,
  • Yürüyen, motor ve elektrik bakımından kusurlarının var olup olmadığı.gibi konularda bilgi sahibi olunmadan araç sahibi olmak üzere harekete geçmek doğru bir yaklaşım değildir. Zira aracın ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılayabiliyor olup olmadığı ancak bahsettiğimiz hususların kontrol edilip, asgari niteliklerinin onaylanması ile anlaşılabilir. Aksi halde satın almadan sonra; yürüyen, mekanik, elektrik veya şahsi bakımından beklenmedik maliyetlerin ortaya çıkması mümkündür.

İkinci El Alırken Kime Danışmalı?

İkinci El araç alırken elbette size daha önce bu noktada pek çok deneyim olmuş yakınlarınız veya dostlarınız yardımcı olabilir. Ancak elbette, bu yakınınız bir araç eksperi değilse, size ancak genel anlamda yardımcı olabilir. Bu nedenle araç satın alırken güvenilir aracıları tercih edebilir ve bunun yanında ekspertiz raporları ile aracın beklentilerinizle paralellik arz eden kondisyonda oluşunu garanti altına alabilirsiniz.

İkinci El Alırken Hangi unsurlar değerlendirilir?

İkinci Elde Motora Dİkkat!

  • İkinci el araç satın alıyorken, öncelikle en yüksek maliyetlerin ortaya çıkacağı motor kontrollerinin yapılması gerekir.
  • Bileşenlerin sağlıklı çalışıyor olması ve geçmiş bakımlarının doğru zamanda yapılmış olması aracın haricen motor sıkıntısı olmadığını gösterebilir.
  • Motorun performansını anlamak için ekspertiz merkezlerinde verilen motor performans analizinin yapılması gerekir.

İkinci Elde Alt Takım ve Yürüyen Aksam Kontrolü

Otomobillerin yürüyen aksamı Ayrıca kontrol edilmesi gereken bileşenleri kapsar.

  • Direksiyon kutusu,
  • Aks var ise diferansiyel dingil gibi bileşenlerin kontrol edilmesi
  • Rot, rot kolu, Z rot ve porya gibi yürüyen elemanların incelenmesi gerekir.
  • Alt takım kontrolünde son olarak egzoz kontrolü yapılır. Bu esnada aracın alttan darbeli olup olmadığı da incelenecektir.

İkinci Al alırken Elektronik Aksamın Kontrolü

Elektrik aksamı ise özel olarak kontrol edilmesi gereken bir husus olarak karşımıza çıkacaktır. Uzman elektrikçiler tarafından aracın genel kontrolü elektronik cihazlar kullanılarak yapılacaktır.

Kaporta Boya ve Şasi Kontrolü

  • Şasi ise aracın en can alıcı kontrollerinin yapıldığı kısımdır. Aracın hangi kazalara karışmış olduğu,
  • Boya ve düzeltmelerin nerede ve hangi miktarda olduğu gibi değerlendirmeler bu aşamada yapılır.
  • Şasi kontrolümde destekleyici unsur olarak sigorta acentesinde alınacak aracın kaza geçmişini gösteren döküm de faydalı olacaktır.

Tüm bu analizleri, bireysel olarak yapabilmek sınırlı ölçüde mümkündür. Bu nedenle ikinci el satın alacak olanlar için oto ekspertiz merkezleri hizmet verir. Farklı birimlerde yapılacak kontrollerin tamamını tek elden ve resmi rapora dönüştürmüş biçimde bu merkezlerden elde edebilmeniz mümkündür. Tabii hangi merkezin güvenilir oldu ve daha doğru sonuçlar verdiği sektör profesyonellerince değerlendirilebilecek unsurlardır. Buradan ikinci el araç alacak olanların, profesyonel aracılar ve satıcılarla iletişime geçmeleri daha az riskli işlemler yapabilmelerini sağlayabilir.

Yorumlar

Daha Fazlası