Ehliyetsiz Kişiye Araç Kullandırma cezası?

Ehliyetsiz Kişiye Araç Kullandırma cezası?

Ehliyeti olmayan bir kişiye aracınızı verirseniz ve polise yakalanır yada kaza yaparsa ne olur ? Tüm ayrıntılar bu yazımızda..

Ehliyetsiz Kişiye Araç Kullandırmak ve Cezası

Karayolları trafik Kanunu gereği trafikte araç kullanan herkesin sürücü belgesi olma şartı vardır. Kullandığı aracın türüne uygun bir ehliyeti olmayan kişiye cezai işlem uygulanır. Birde eğer ehliyeti olmayan kişiye de ehliyetsiz bir kimseye aracını kullandırdığı içinde ayrıca cezai işlem uygulanır.

2017 yılı için;

  • Ehliyeti olmayana
  • Ehliyeti tedbir amaçlı geri alınan
  • Ehliyeti İptal edilen kişilerin araç kullanması durumunda 1407 TL ceza yazılır.Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.(Ruhsat sahibine)

Araç Sahibine Neden Ceza Yazılır

Bu konuda bir çok mahkemeye dava açılmış ve araç sahipleri itiraz etmiş ve konu anayasa mahkemesine kadar taşınmıştır. Ancak araç sahipleri " sürücü belgesi olmayan kişiye aracını verme ve aracı kullanmasına izin verme" eyleminden ötürü suçlu sayılmış ve bunun karşılığı idari para cezası olarak açıkça belirlenmiştir.

Aracı kullanan kişiye aracı sizin vermediğinizi yada izniniz dışında alındığını ispatlarsanız cezanın iptali söz konusu olabilmektedir.

Yorumlar

Otomobilblog
2018 yılı için 2020 TL araç sahibine be yine 2020 TL ehliyetsiz ataç kullanan kişiye ceza uygulanır. Aracın evrak sigorta vb eksiği varsa araç bağlanır. Ehliyeti olan bir kişi kısa sürede araç başına gelmezse yine aracı bağlayarak otoparka çekilme süreci başlatılır.
Elmas türkmen
Eşimin ehliyeti yok gecende benim adima kayıtlı araçla trafiğe yakalandı ona ceza kesildi bana 2189 tl ceza kesti bu sayfada 1400 tl diyor peki neden bana bukadar yüksek ceza kesildi beni bilgilendirirseniz sevinirim yada bu cezaya itiraz edebilir miyim

Daha Fazlası