Kaç promil alkol ceza alır?
Alkollü araç kullanımı belirli limitlerin üzerinde olduğunda cezaya tabidir. Bu limitler:
Özel araç sürücüleri için 0.50 promil üzeri alkol kullanımı para cezası artı 6 ay ehliyetine el konulması şeklindedir. Beş yıl içinde tekrar 0.50 promil üzeri alkollü çıkarsa para cezası artı 2 yıl ehliyetine el konulur. Beş yıl içinde 3. kez yakalanırsa iki kat para cezası artı 2 yıl ehliyete el koyma gerçekleşir.
Ticari araçta ise sınır 0.20 promildir. Bunun üzerinde olursa para cezası ve ehliyete el koyma gerçekleşir.
1 promil ve üzerinde alkol kullanan kişilere trafik güvenliğini ihlalden ötürü iki yıla kadar hapis talebiyle dava açılabilir. Benzer şekilde alkollü iken kazaya karışırsanız, ölüme ya da yaralanmaya sebep olursanız yine hapis cezası ile yargılanabilirsiniz.
Alkolmetreyi üflemezsem ne olur?
Kolluk kuvvetinin yaptığı denetime uymak mecburidir. Alkolmetreyi üflemeyi reddederseniz 2000 TL para cezası alırsınız ve ehliyetinize el konulur.
Alkollü değildim ama ceza aldım
Alkollü olmadığınızı düşündüğünüz halde ceza alırsanız kendinize verilen belgeyi imzalamadan şerh düşmeniz, durumu açıklayan kısa bir cümle bile yazmanız sulh ceza mahkemesinde açacağınız davada lehinize delil olarak kullanılabilecektir. Ayrıca hemen bir adli tıp ya da devlete bağlı sağlık kuruluşuna giderek kandaki alkol miktarını ölçtürmeniz yararlı olacaktır. Alkolmetreyi üflemediğiniz için kolluk da sizi bir adli kuruluşa götürüp doktorun vereceği rapora göre hareket edebilir.
Alkollü araç kullanma cezasına itiraz nasıl yapılır?
Eğer para cezası aldı iseniz sulh ceza mahkemesine, ehliyetinize el konuldu ise idare mahkemesine dava açabilirsiniz. Elinizde delil olması için cezayı şerh düşerek imzalamalı ve hemen akabinde devlete bağlı bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptırarak kanınızdaki alkol miktarını ölçtürmeniz gerekir. Akabinde davada bunları delil olarak kullanır, haklı iseniz işlemleri iptal ettirebilirsiniz.