Yurt dışından vergisiz araç getirme şartları nelerdir?

Yurt dışından vergisiz araç getirme şartları nelerdir?

Gürcistan ve Bulgaristan'dan araç Nasıl getirilir. Araç Ne kadar kullanılabilir tüm detaylar bu yazımızda.

Yurt dışından gelen arabaların ülkemizde maksimum kalma süresi 6 aydan 2 yıla çıkarıldı. Bu sayede lüks arabalara ötv ödemeden yurt dışından misafir olarak getirip 2 yıl kullanabilirsiniz.

Normal şartlarda 180 bin Tl'lik bir araç yurt dışından getirildiğinde yaklaşık olarak 60 70 bin tl ye alınabilmektedir. 2 yılın sonunda aynı aracı yurt dışında satabilirsiniz. Aslında bu sürenin uzaltılma sebebi başta Suriyeliler ve gurbetçilerin araçlarıyla ülkemizde daha uzun süre kalabilmesi amaçlanmıştı ancak bu bir sektör haline geldi. özellikle Gürcistan'a yakın illerimizde bu işi yapanlar arttı.

Nasıl Araç Alırım.

Turistik amaçlı araç getirmek için öncelikle yurt dışında yerleşik bulunmak gereklidir. en az 1 yıl içerisinde 185 gün kesintisiz olarak yurt dışında kalmış olması gereklidir.

  • Gürcistan'a giden bir Türk vatandaşı aracı satın alıyor.
  • Gürcistanlı bir kişi ise kefil olur.
  • Ruhsat düzenlenip bu durum pasaporta işleniyor.
  • Aracı Türkiye'ye sokan vatandaş Yeşil kart sigortası yaptırıyor.
  • Bu işlemler yapıldıktan sonra 2 yıl boyunca aracı kullanabiliyor.
  • 2. yılın sonunda aracı alan Türk vatandaşı Gürcistan'a gitmesi gerekiyor.
  • Aracın plakası değiştiriliyor ve tekrar satış yapılmış gibi yapılıyor ve araç tekrar Türkiyeye getiriliyor.
  • Gürcistandan çıkarken bir miktar ücret ödeniyor.
  • Buraya kadar yapılan işlemlerin tamamı yasal ancak internet üzerinden yapılan işlemlerde Dolandırıcılara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu araçların Türkiye'de satılması yasak.

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığının Konu Hakkındaki Açıklaması

29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar gereğince Olağan durumda Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden, diğer bir ifadeyle yerleşik olan kişiler ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak getirebilirler.

Yorumlar

Memo
185 gün KESİNTİSİZ olması gerektiğini nereden öğrendiniz? Toplam 185 gün olmalı. Kesintisiz konusunda yasal bir bilgi bulamadım. Bilgisi olan var mı

Daha Fazlası