Karda Nasıl Araç Kullanılır?

Karda Nasıl Araç Kullanılır?

Karda araç kullanmanın püf noktalarını yazımızda bulabilirsiniz.

Karda Nasıl Araç Kullanılır?

Karda güvenli araç kullanabilmek için bilmemiz gereken bazı püf noktaları belirtelim.

Öncelikle kar lastiği sadece çekiş tekerlerine değil 4 tekere birden takılmalı. Bu bizim kardaki araç hakimiyetimizi artıracaktır.

İkincil olarak lastik havaları karlı zeminde asla düşürülmemelidir.. Lastik havasını düşürmek aracının desenleri (tahliye kanalları) arasındaki boşluğun kapanmasına neden olur. Buda karın lastikten tahliyesini ve zemine tutunmasını olumsuz etkiler.

Karda araç sürerken kesinlikle ani ve sert hareketlerden kaçınmalıyız. Ani fren, ani direksiyon manevrası karda sürüşte asla yapılmaması gereken davranışlardandır. Fren ve gaz pedalı son derece yumuşak kullanılmalıdır. Bu bizim patinaja düşmemize ve kaymamıza engel olacaktır.

Karlı zeminde kalkış 2. viteste yumuşak gaz ve debriyaj hareketiyle daha rahat yapılır. Aracı 2. viteste kaldırmak lastiklere fazla güç gitmesini ve patinajı engelleyecektir.

Kaygan zeminlerde araç takip mesafesini arttırmakta güvenli sürüşe katkı sağlayacaktır.

Lastikler kara saplandıysa yaylanma hareketi (gaz ver bırak) yaparak ve sağa sola manevra yaparak aracımızı saplandığı yerden çıkarabiliriz. Sürekli gaz vererek çıkmayı denmek aracımızın kara daha çok saplanmasına ve zeminin daha da kayganlaşmasına neden olur.

Karlı havalar da gerektiğinde zincir kullanmayı ihmal etmemeliyiz.

Herkese kazasız belasız güvenli sürüş diliyoruz.

Yorumlar

Daha Fazlası