Mazot (Yakıt) Filtresi Değişiminin Önemi ve Mazot filtresi değişim Periyodu

Mazot (Yakıt) Filtresi Değişiminin Önemi ve Mazot filtresi değişim Periyodu

Mazot filtresi Nedir?, Mazot filtresi Nasıl değiştirilir, Mazot filtresi Neden Önemlidir? ve daha fazla sorunun cevabı bu yazımızda..

Mazot Filtresinin Görevi

Aracınızın deposundan gelen yakıtı en temiz şekilde motora aktarılması için kullanılan filtre sistemine yakıt filtresi denir.Yanma odalarına alınacak olan yakıtın kirli olması durumunda gerçekleşebilecek zararın önüne geçmek ve motorun arıza vermemesi için çok önemli bir ekipmanıdır. Mazot filtresi tıkanırsa rölanti bozukluğu, silkeleme, tekleme gibi arızalar yaşanır. Özellikle mazot filtresinin özelliğini yitirmesi sonucu enjektörlere kaçabilecek bir kir, toz ve ya pislik daha ciddi arızalara neden olabilir. Bazı mazot filtreleri yakıtın içerisindeki suyu da ayrıştırabilmektedir.Araç Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Yakıt Filtresi Hangi Aralıkla Değişmelidir.

Yakıt standartları gereği yakıt filtreleri çok sık kirlenen bir parça değildir bu yüzden Yakıt filtresi her periyodik bakımda değişmesi gerekli değildir. Ancak mutlaka 2 bakımda bir defa yakıt filtresi değişimi yapılmalıdır. Bir çok durumda olduğu gibi yakıt filtresini de orijinal kullanmanız aracınızın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Orjinal ve ya kaliteli olmayan filtreler çabuk deforme olmakta ve filtreden parça koparak enjektörlere ve pompaya zarar verebilmektedir.

Otomobilblog Önerisi

Benzinli araçlarda yakıt filtresi değişimi 15+15 iki bakımda yani 30 bin km de yada aracınızın 10+10 iki bakım toplamı 20 bin km de değişmelidir.

Dizel Araçlarda ise uzun ömürlü kullanım istiyorsanız aracınızın her periyodik bakımında 15 yada 20 bin km de bir defa mutlaka yakıt filtresini değiştirmenizi öneririz. Çünkü dizel yakıt daha kalın ve daha az akışkan olduğundan filtre daha çabuk deforme olmaktadır.

Yakıt filtresi Tıkanırsa Ne Olur

Yakıt filtresi tıkandığında ilk etapta bu sorunu anlamanız mümkün değildir. Daha sonraları aracınızın çekiş ve performansında düşme başlar. Motorun çalışması düzensizleşir hatta çalışmamaya başlar. gittikçe büyüyebilecek sorunlara sebep olması muhtemeldir. Yakıt pompası, enjektör arızaları meydana gelebilir. Enjektörlere pisli kaçması sonucu tam olarak kapanmazsa silindir içerisine damlatma yapar (enjektör işemesi) ve buda oluşan aşırı sıcaktan dolayı piston ve supaplara zarar verebilir. Mazot filtresi tıkandığında yakıt sistemi hava yapabilir.

İLGİNİZİ ÇEKECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DİĞER BAŞLIKLAR.

Servis Bakımı Yaptırmak şart mı_?

Yolda giderken Triger Koparsa Neler Olur?

Uzun Yola Çıkmadan Araç bakımı için neler yapılmalıdır.?

Yorumlar

emre yıldız
güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler

Daha Fazlası