Fren Balatası Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Fren Balatası Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Araçlarımızın hayati parçaları olan fren balatalarının muhteviyatına göre çeşitlerine ve onların aralarındaki farklara bir göz atalım.

Fren pedalına baskı uyguladığımız andan itibaren harekete geçen bütün fren sisteminin en son ve en ağır işini yapan kahramanımız Fren Balatası adı verilen parçadır. Fren balatası, fren diskine uyguladığı baskı sayesinde tekerleklerin dönüşünü yavaşlatır ve nihayetinde aracımızın durmasını sağlar. Bu baskının oluşturduğu sürtünme balataların zamanla aşınmasına neden olur ve balataların kullanım ömrü sona erer.Fren balatasının bittiğini nasıl anlarım diyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Fren balataları ilk önceleri asbest adı verilen bir maddeden üretiliyordu. Asbest yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle uzun yıllar kullanıldı ama havaya yayılan asbest gazının çevreye ve insanlara zararlı olması nedeni ile daha çevreci ürünler geliştirilmeye başlandı.

Organik Fren Balatası

Ülkemizde henüz bisiklet ve motorsikletlerde kullanılan organik fren balataları, fiber, lastik, cam, karbon bileşenleri ve diğer malzemelerden üretilmektedir. organik fren balatalarının en önemli özelliği çevreye neredeyse hiç zararının olmamasıdır. Üretim maliyetleri düşüktür. Kötü yanı ise diğer balata türlerine göre kısa sürede aşınmasıdır. Fazla ses yapmazlar.

Seramik Fren Balatası

Gündelik hayatta karşımıza çıkanlara göre çok daha yoğun bir karışım ve yüksek teknoloji ile üretilen seramik, dayanıklı olması ile ön plana çıkar.

Seramik fren balataları neredeyse hiç ses yapmaz, uzun ömürlüdür ama ne yazık ki üretim maliyetleri yüksek olduğundan tüketiciler arasında fazla yaygın değildir.

Metal Fren Balatası

Bakır, çelik ve diğer kompozit alaşımdan üretilen metal fren balataları, diğerleri arasında en yaygın olanıdır. Metal balatalar yüksek ısıya dayandığı gibi kısa sürede soğuyabilir. Zamanla rahatsız edici sesler çıkarması keyfinizi kaçırsa da maliyetleri makul seviyede olduğundan halen tercih sırasında liderliğini koruyor diyebiliriz.

Fren arızaları, bakımı, onarımı ve fren sistemleri hakkında merak ettiğiniz tüm konular için tıklayın.

Güvenli sürüşler...

Yorumlar

Daha Fazlası